Festivalul International de Film ARIPI, editia a III-a, 12-15 martie 2019

Festivalul de film al țărilor CSI vă oferă și în acest an un program complex, de 16 filme, scurtmetraje, documentare, animații și filme de lungmetraj din Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Federația Rusă și Republica Moldova, alături de partenerul tradițional, România, și țara invitat de onoare a acestei ediții, ISRAEL.

Filmul de deschidere a ediției din acest an este un documentar scris, regizat și produs de Catherine Laurie despre călătoria epică și comemorativă a 11 motocicliști, din Israel spre Berlin, creuzetul soluției finale hitleriste – „Înapoi la Berlin”. Vizionarea va avea loc în prezența domnului Maximillian Marco Katz, unul dintre cei 11 protagoniști, la sala cinema Horia Bernea a Muzeului Țăranului Român, pe  12 martie, de la ora 18.00.

România, țară partener permanent al festivalului, va fi reprezentată de 2 documentare și un scurtmetraj multipremiat. În prima zi a festivalului, exact la data aniversării a 90 de ani de viață, 12 martie, un documentar emoționant despre domnul Nussbaum, supraviețuitor al lagărului de exterminare Auschwitz, în regia lui Csibi Laszlo – „Nussbaum 95736”. Regizoarea Armine Varujan, alături de producătoarea ei Anda Cruceanu vă propun povestea incredibilă a lui Hartin Fringhian, un film inspirat din romanul Cartea Șoaptelor de Varujan Vosganian – „Când moartea întârzie să apară”. Cel mai premiat scurtmetraj românesc în 2018 și 2019, câștigătorul Marelui Premiu la Clermont Ferrand, „Cadoul de Crăciun”, va fi proiectat în prezența autorului, Bogdan Mureșanu. 

Rusia este prezentă în prima zi de festival cu o producție Lenfilm 2017, „Mai sunt trei zile până la primăvară”, un film bazat pe fapte reale, despre onoare, curaj și iubire în timpul Blocadei Leningradului, de la a cărui eliberare  s-au aniversat în luna ianuarie 75 de ani. Pentru copii și nu numai, am pregătit un basm cunoscut într-o adaptare foarte amuzantă și aparte, „Cenușăreasa”, o producție Lenfilm 1947. Filmul de închidere este  o savuroasă comedie marca Mosfilm, „Coiful lui Alexandru Macedon”. 

Republica Moldova este la prima participare cu un scurtmetraj în cheie comică, scris și regizat de binecunoscutul Valeriu Andriuță, cu o distribuție de zile mari – „Chers Amis”. 

„Holy Cow” – filmul care reprezintă Azerbaijanul în această ediție a festivalului Aripi,  este un documentar plin de umor și sensibilitate, regizat de Imam Hasanov, despre frumusețea și dificultățile vieții într-un sat azer. Filmul este co-produs de Azerbaijan cu Germania și România. 

Kazahstan este reprezentat de documentarul realizat în parteneriat de Ambasada Republicii Kazahstan cu TVR, „Astana – capitala măreței stepe, alături de două filme artistice cu distribuții internaționale binecunoscute: „Nomad”, un epic istoric și „Așa s-au aliniat stelele”, bazat pe fapte reale din viața primului președinte al Republicii, domnul Nursultan Nazarbaev. 

Armenia vă oferă anul acesta cu sprijinul IFCA, în alb-negru, 3 scurtmetraje selectate la prestigioase festivaluri internaționale: „Bojo” – o animație despre prietenie, „Breaking Silence” – 2 minute intense despre arhitectura tradițională și „Adiere de vânt” sau ce surprize pot ascunde o scrisoare, alături de un lungmetraj „Ioana și Vocile” – o călătorie simbol prin Armenia de după recentul război în căutarea glasului iubirii.

Leave a Reply